HortiMaX Productive essentieel voor weloverwogen beslissingen

Great Northern in Ontario is een succesvolle producent van tomaten in een sterk groeiende en concurrerende markt. Zij zijn succesvol door zich te onderscheiden, maar ook door de kosten op orde te hebben. Investeringen dragen duidelijk bij aan dit succes, want stilstaan is achteruitgang. Systemen zijn nodig voor weloverwogen beslissingen op basis van de meest actuele gegevens. HortiMaX Productive is er daar één van. Wij spraken met Guido van het Hof.

Grote uitdaging
Guido Van Het Hof, president en General Manager van Great Northern, is verantwoordelijk voor de productie van cocktail, snoep-, vlees- en trostomaten met zo’n 200 vaste krachten op een oppervlakte van 26 Hectare (20 Ha. Dubbel folie en 6 Ha. Glas): “Wij staan hier altijd voor een grote uitdaging. Wij zitten met veel telers op een relatief klein oppervlak. Het aanbod voor is dan ook overweldigend. De kunst is dan om je positief te onderscheiden. Wij doen dat onder andere door het flexibel maken van eindverpakkingen. Daarvoor gebruiken we moderne top seal machines. Dit maakt dat wij private labels kunnen leveren, eigen huismerken met een eigen stempel. Daarnaast willen we ons onderscheiden door unieke en hoogwaardige producten te leveren voor een niche markt. Wij kunnen als enige tomatenkwekerij in Ontario jaarrond tomaten leveren aan supermarkten door belichtte teelt. Dat maakt waarom klanten onze producten waarderen.”

Werken met clipboards?
De tijd dat we met een arbeids- en productieregistratie begonnen dateert al zo rond 2003. Destijds waren er nog niet zulke gebruiksvriendelijke systemen. Feit was dat we waren begonnen. Best wel een slimme toepassing toentertijd. Maar zowel de hardware als de software waren nogal onbetrouwbaar en het ‘rommelde’ een beetje aan. Wij hebben toen besloten om maar weer terug te gaan naar een handmatig systeem met clipboards. Dat was een erg intensief proces: papier ophalen, verwerken in spreadsheets, berekenen en betalen. Vooral het moment dat er betaald moest worden was een erg stressgevoelig moment. En het feit dat informatie achteraf kwam gaf niet de mogelijkheid om kort op de bal te spelen.”

Na 5 jaar beperkingen de juiste keuze
Van Het Hof vervolgt: “Zo’n handmatig systeem heeft z’n beperkingen. Na vijf jaar zo gewerkt te hebben besloten we in 2008 om een nieuwe geautomatiseerde toepassing te selecteren. We wilden wel iets met een stekker en een stabiele verbinding, want draadloos wil nog wel eens niet werken in een kas. We hadden maar een beperkte keuze. We kozen voor HortiMaX. Het grote voordeel van hun oplossing was het realtime karakter en de directe terugkoppeling van het systeem. Maar ook van de data. Deze moet op ieder moment van de dag een betrouwbaar en actueel beeld geven. Daarnaast kon HortiMaX als enige op eenvoudige wijze een koppeling realiseren met ons ERP-systeem en onze loonadministratie. Dat ontlastte ons van een grote hoeveelheid administratieve rompslomp. Dat was dus destijds al in 2008.”

Stilstand is achteruitgang
"Maar stil staan is bij ons achteruit gaan", zegt Van Het Hof en geeft aan dat ze ook niet lang na hoefden te denken toen HortiMaX met de vernieuwde versie van P-Plus kwam: HortiMaX Productive. “Het hele systeem is nu nog makkelijker te gebruiken en biedt een nog betere ondersteuning. Zo hebben we meer mogelijkheden voor het maken van overzichten met stuurinformatie. Maar de integratie naar externe systemen is ook stukken flexibeler gemaakt. Aansluiten van apparatuur, zoals extra seal machines, die gegevens nodig hebben is dan ook geen enkel probleem. Met de mensen van HortiMaX heb ik een dusdanige relatie dat ze dat voor me realiseren. Een betere ondersteuning kan ik niet krijgen. Zo kan ik de innovaties realiseren die ik in mijn hoofd heb zonder dat dat administratief een probleem wordt”.

Planning en kosten in de hand
“Arbeid- en productieregistratie is voor ons van zeer groot belang om in dit concurrerende veld van Amerikaanse en Mexicaanse telers het hoofd te bieden. Wij onderscheiden ons op verpakkingen, maar onze kosten moeten tegelijkertijd op orde zijn. HortiMaX Productive geeft ons inzicht in onze performance en of wij ook effectief zijn. Met een eenvoudige druk op de knop hebben we inzicht in de planning, de paden, de hoeveelheid productie, de productiviteit. Opbrengsten en kosten kunnen we op elk niveau herleiden: per soort, per verpakking, per teelt. Wij weten exact hoe onze performance ervoor staat. Ook ten opzichte van eerdere jaren of perioden. Een andere reden van Productive is tracking and tracing: een belangrijke eis voor deze tijd. En…het ondersteunt ons op gebied van Save Quality Foods.”

“Wij zijn ook een bedrijf dat omwille van innovaties heel veel proeven doet. Die moet je kunnen monitoren, die moet je kunnen meten. Realtime! Proeven die niets opleveren kan je snel weer stoppen. Maar dat doe je dan wel weloverwogen. Wij hebben altijd hoge verwachtingen van het product gehad en die benadert HortiMaX zeer goed. Met name het persoonlijke contact en het goed luisteren zijn zeer verwarmend”. Van Het Hof sluit af met: “ik kan niet wachten op de App die HortiMaX gaat lanceren. Dat is precies wat we nodig hebben en zal zeker een verbetering geven.”

Upcoming events

BEURZEN

2018

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem

Shouguang Veg. Expo
20-22 maart
Shouguang, China

MJBizConNEXT US
9-11 May 2018, Booth #1342
Ernest N. Morial Convention Center, New Orleans, LA
US

Hortiflorexpo IPM
9-12 mei
Beijing, China

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI

Cultivate '18
14-17 juli
Columbus, OH, USA

Canadian Greenhouse Conference
3+4 oktober
Niagra Falls, Canada

Expo AgroAlimentaria
13-16 november
Irapuato Mexico