Water ontsmetting met lage druk UVc

Telers over de hele wereld staan voor de uitdaging van een goedkope, veilige en betrouwbare voedselvoorziening. Een belangrijke bijdrage daarbij levert het hergebruik van drainwater (dit is het water dat niet door de plant wordt opgenomen). In het drainwater zit vaak nog een gedeelte dure meststoffen. Besparen op meststoffen is mogelijk door het water te hergebruiken. Maar dat kan alleen op een betrouwbare manier. Het is daarom zaak om op een effectieve en efficiënte manier af te rekenen met ziekteverwekkers. Onze desinfectie-oplossing, de HortiMaX Vitalite levert tastbare resultaten.

 Figuur 1 Het desinfectieproces op basis van UVc

Lage druk UV-ontsmetting
HortiMaX heeft voor haar desinfectie-oplossing gekozen voor lage druk UV. De drie belangrijkste factoren bij lage druk UV-desinfectie zijn:
1.    De UVc-transmissie via het water . Dit verschilt per substraat en gewas.
2.    De gewenste capaciteit. 
3.    De stralingsdosis.

Binnen onze gekozen oplossingen zijn drie typen stralingskamers beschikbaar met een UV-transmissie van 10% of hoger. Voor elke waterlaag dikte en voor elk type vast substraat kan een andere stralingskamer worden gekozen. Daarbij  is het mogelijk om de volgende ziekteverwekkers af te doden: 
1.    Nematoden, schimmels en andere ziekteverwekkers (100-150 mJ / cm ²)
2.    Water-gedragen virussen (250 mJ / cm ²)

Bewezen technologie, grote voordelen
Lage druk UV-systeem-technologie heeft zich reeds lange tijd bewezen. Ook bijvoorbeeld in de drinkwater-industrie. Het is een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor het hergebruik van water en desinfectie. Deze wijze van ontsmetten levert grote voordelen:

  • De specifieke golflengte (exact 254 nm) UV bestraling verwijdert alleen micro-organismen.
  • Samenstelling van de meststof wordt niet gewijzigd. Andere golflengten dan 254 nm kunnen niet worden gebruikt om pathogenen te elimineren.
  • Het meststofmengsel en watertemperatuur van de oplossing niet worden gewijzigd door het werken met lage druk UV-lampen. Energie wordt dus niet gebruikt om water op te warmen.                                  
  • Een groot voordeel is dat bij deze wijze van desinfecteren geen grote hoeveelheden zuur nodig zijn, die opnieuw geneutraliseerd moeten worden.
  • De HortiMaX Vitalite beschikt over een zuurregeling tijdens het ontsmetten, hierdoor wordt kristallisatie van zouten verkomen..
  • De stralingskamers worden gereinigd met zuur, het zuur verwijdert algen en aanslag op de kwartsbuizen in de stralingskamers.


HortiMaX VitaLite CXL
Onze HortiMaX VitaLite CXL werkt met deze eerder genoemde UVc technologie en wordt zoveel mogelijk afgestemd op de behoeften van de klant. De CXL is geschikt voor kleine tot grote installaties. In de praktijk zijn hiermee uitstekende resultaten behaald. De VitaLite kan worden ontworpen voor verschillende capaciteiten (in m3/uur) en verschillende transmissiewaarden (ook wel T10-waarde) van water.

De Vitalite CXL beschikt over een eigen controller voor het desinfectieproces. Deze wordt geleverd met een gratis remote control programma voor een Windows PC. Daarnaast kan de Vitalite CXL gekoppeld worden aan onze Synopta software waarmee ook de andere HortiMaX controllers bediend kunnen worden door middel van een PC.  In Synopta zijn allerlei gegevens voorhanden voor verdere analysemogelijkheden, zoals grafieken en grafische weergaven. In de praktijk zien we dat vrijwel iedere teler hier gebruik van maakt.

Snel terugverdienen van uw investering
Indien we bedenken dat elke kubieke meter gietwater ongeveer 1,5 euro of 2,0 dollar bevat aan meststoffen, gooit iedere teler - bij niet hergebruiken van water – veel geld weg. Op basis hiervan ligt de terugverdientijd van een Vitalite ligt tussen de 0,5 en 1,5 jaar. Dit is afhankelijk van specificaties, ondergrond en gewas. Installaties met een grotere capaciteit aan water en meststoffen zijn sneller (gemiddeld een half jaar) terug te verdienen dan die met een kleinere capaciteit.

Meer informatie?
Heeft u behoefte aan meer informatie? Kijk dan op onze VitaLite CXL webpagina of neem contact met ons op. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met een van onze dealers. Wij bekijken graag uw situatie en welke oplossing daar het beste bij aansluit. Daarbij kijken we naar gebruikte substraat, soort gewas, kasgrootte etc. Wij zijn bereid u daarbij te ondersteunen en te adviseren.

Vitalite CXL kwaliteitsverklaring 
Al onze HortiMaX units worden uitgebreid getest na productie, zowel elektrisch maar ook op gebied van het watercircuit. Elke unit wordt dan ook standaard voorzien van een testcertificaat.

Upcoming events

BEURZEN

2018

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem

Shouguang Veg. Expo
20-22 maart
Shouguang, China

MJBizConNEXT US
9-11 May 2018, Booth #1342
Ernest N. Morial Convention Center, New Orleans, LA
US

Hortiflorexpo IPM
9-12 mei
Beijing, China

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI

Cultivate '18
14-17 juli
Columbus, OH, USA

Canadian Greenhouse Conference
3+4 oktober
Niagra Falls, Canada

Expo AgroAlimentaria
13-16 november
Irapuato Mexico