HortiMaX introduceert nieuwe UV-ontsmettingsunit

Met de lancering van de Vitalite CXL biedt HortiMaX een oplossing voor de toenemende eisen op gebied van gegarandeerde en veilige voedselvoorziening. Door gebruik te maken van lage druk UV-straling met een exacte golflengte van 254 Nm worden ziekteverwekkers gegarandeerd afgedood. Omdat lage druk UV de samenstelling van water niet verandert kunnen voedingsstoffen hergebruikt worden en is de investering in de VitaLite CXL snel terug verdiend.

Lage druk UV
HortiMaX heeft voor waterontsmetting zeer bewust gekozen voor lage druk UV. Michiel Suurmond, productmanager Water en Voeding, over deze keuze: “Het meest evidente voordeel is dat bij lage druk UV de samenstelling van het water niet wordt aangetast. Er wordt niets aan water toegevoegd. Dit is een gegarandeerde wijze van ontsmetten om tot een veilige voedselproductie te komen. Aan te exporteren producten worden hoge eisen gesteld. Dan is deze wijze van ontsmetten voor iedere teler aan te bevelen.”

Maar ontsmetten met lage druk UV biedt meer voordelen, zo vervolgt Michiel Suurmond: “Het is een zeer effectieve methode omdat lage druk UV het DNA van pathogenen (bacteriën, schimmels en virussen ) afbreekt. Energie wordt optimaal omgezet in lage drukgolven van exact 254 Nm. Er is geen energieverlies aan productie van andere, niet effectieve, straling. Het water wordt niet opgewarmd. Lage druk UV is daarom energetisch ook nog eens zeer efficiënt.”

CXL, wat….?
De nieuwste versie van de Vitalite is de HortiMaX Vitalite CXL. De CX staat voor de nieuwe hardwarelijn waarop alle nieuwe ontwikkelingen van HortiMaX gestandaardiseerd zijn. De XL staat voor de grotere lampen van deze Vitalite. In tegenstelling tot eerdere lampen is er aan de technische werking niets veranderd, maar hebben deze een hogere ontsmettingscapaciteit.

Nog sneller terugverdiend
De capaciteit van de CXL is ten opzichte van eerdere modellen verhoogd. Aangezien er niets aan het water wordt toegevoegd blijft na ontsmetting vers water over inclusief de ongebruikte, vaak kostbare meststoffen. Door volledig hergebruik kan een besparing van 30-50% worden verkregen op deze meststoffen. Michiel Suurmond: “En dat is goed nieuws in de wetenschap dat bijvoorbeeld onze wereldwijde fosfor voorraad op begint te raken. Al eerder schreef ik daar een artikel over.” Door de hoge capaciteit van de CXL wordt het break even punt snel bereikt. In sommige gevallen reeds na enkele maanden.”

Upcoming events

BEURZEN

2018

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem

Shouguang Veg. Expo
20-22 maart
Shouguang, China

MJBizConNEXT US
9-11 May 2018, Booth #1342
Ernest N. Morial Convention Center, New Orleans, LA
US

Hortiflorexpo IPM
9-12 mei
Beijing, China

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI

Cultivate '18
14-17 juli
Columbus, OH, USA

Canadian Greenhouse Conference
3+4 oktober
Niagra Falls, Canada

Expo AgroAlimentaria
13-16 november
Irapuato Mexico