REDSTAR IN DINTELOORD: “DIT CONCEPT BIEDT VEEL POTENTIE”

Met een oppervlakte van circa 10 hectare voor de productie van tomaten is de teeltlocatie RedStar in Dinteloord ruimschoots een jaar op stoom. In Dinteloord worden de voorbereidingen getroffen voor fase twee en drie van het bedrijf. Het nieuwe kasconcept, de nieuwe wijze van telen vergt veel samenwerking, communicatie en informatie-uitwisseling. Het luisteren naar de plant voor het juiste klimaat en de juiste hoeveelheid watergift is essentieel voor een optimale productie.

Bereikt wat we voor ogen hadden
De locatie van RedStar in Dinteloord is op dit moment zo’n 10 hectare groot. In de landelijke en ruime omgeving is nog eens plek voor twee extra fasen. Alle gebouwen, het ketelhuis en technische faciliteiten zijn hierop afgestemd. Bram Hendrickx, General manager van RedStar in Dinteloord: “Wij zijn nu iets meer dan een jaar bezig en we beginnen met het team aardig op stoom te komen. Wij hebben bereikt wat we voor het eerste jaar voor ogen hadden, maar het succes van het gehele project is pas na drie fasen te meten. De verschillende fasen moeten elkaar onderling nog versterken. Maar de potentie en de mogelijkheden van deze kas zijn enorm.”

Energie oogsten
Bram Hendrickx vertelt: “Wij hebben dit concept van de Ultra-Clima® kas gekozen met het oog op de toekomst. Bestaande kassen hebben ons inziens niet het eeuwige leven. We moeten naar schonere en duurzame producten, minder energie en minder waterverbruik. Dus de vraag is continu wat we bijvoorbeeld met zonne-energie kunnen doen en met de stralingswarmte van lampen. Door te kiezen voor een concept kan je als het ware ‘energie oogsten’. Ontwikkelingen dwingen ons dus wel om anders te telen.” De totale kas is veel lichter en heeft minder luchtramen. Wereldwijd wordt steeds meer ervaring gedaan met dit type kas en wijze van telen. RedStar is met de Ultra-Clima® kas wereldwijd uniek in die zin dat zij de enige zijn die ook belichting gebruiken.

Geen dag hetzelfde
Bram Hendrickx over de klimaatregeling in de kas: “Wij telen via het overdruk-principe en het gebruik van slurven. Door middel van zeer gecontroleerde gemengde luchtstromingen brengen wij vanaf de onderzijde lucht in de kas. Een deel van de lucht vangen we op en brengen we terug. Daardoor krijgen we een optimaal klimaat waardoor de plant optimaal groeit. Wij maken gebruik van veel ventilatoren en er zijn veel luchtbewegingen. Er zijn veel factoren die het klimaat kunnen veranderen in de kas. Je moet oppassen dat je de ene keer iets aan het verwarmen bent en dat je een minuut later aan het koelen bent. En dan hebben we in Nederland gelukkig geen twee dagen hetzelfde weer. Vandaag is het prachtig en morgen regent het. Geen dag is hetzelfde. Gelukkig hebben wij daar een procescomputer voor die dat regelt, wij houden ons bezig met de plant.”

Deze kas vergt een ultra flexibele computer
“De plant vertelt welk klimaat hij wil hebben”, aldus Bram Hendrickx. Hij vervolgt: “Het is essentieel welke klimaatcomputer je kiest. Deze moet de flexibiliteit bezitten om dat allemaal aan te kunnen. Daarom viel onze keuze op de MultiMa van HortiMaX. Enerzijds zijn wij bij RedStar bekend met deze computer. Anderzijds stelde HortiMaX zich erg flexibel op bij de realisatie van dit project.” Het is niet zomaar een standaard computer. Bram vervolgt: “Er zijn gruwelijk veel aanpassingen gedaan in de standaard MultiMa. Er is goed naar ons wensenpakket geluisterd en dat van de leverancier van de kas. Maar als ik zie hoe de MultiMa nu weer is ingericht ten opzichte van het moment dat wij zijn begonnen, is dat een wereld van verschil. Samen met HortiMaX optimaliseren we de regeling telkens verder.”

Upcoming events

BEURZEN

2018

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem

Shouguang Veg. Expo
20-22 maart
Shouguang, China

MJBizConNEXT US
9-11 May 2018, Booth #1342
Ernest N. Morial Convention Center, New Orleans, LA
US

Hortiflorexpo IPM
9-12 mei
Beijing, China

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI

Cultivate '18
14-17 juli
Columbus, OH, USA

Canadian Greenhouse Conference
3+4 oktober
Niagra Falls, Canada

Expo AgroAlimentaria
13-16 november
Irapuato Mexico