Vernieuwde versie MultiMa 5.3

Enkele weken geleden kondigde HortiMaX de nieuwe HortiMaX CX500 aan. Nu is het de beurt aan de HortiMaX MultiMa. De upgrade naar versie 5.3 is nu beschikbaar, inclusief een nieuwe versie van de bedieningssoftware Synopta 3. Bij bestaande klanten met een oudere MultiMa kan de software eenvoudig door de nieuwste versie worden vervangen. Voor geïnteresseerde telers in MultiMa 5.3 is een uitgebreide beschrijving van nieuwe functionaliteit voorhanden.

MultiMa 5.3
Joost Veenman, productmanager klimaat en energie van HortiMaX over de nieuwe MultiMa: “Aan de buitenkant zijn geen zichtbare veranderingen te bespeuren ten opzichte van versie 5.2. De software is voornamelijk vernieuwd. In deze versie is veel aandacht besteed aan de complexer wordende besturing van de kas. De komst van luchtbehandelingskasten, meer schermen en andere actoren die het klimaat beheersen, maken het bedienen van de klimaatcomputer er niet makkelijker op. Daarnaast ging veel aandacht uit naar een betere ordening van functies en sluiten regelingen nog beter op elkaar aan. Tenslotte is de flexibiliteit van regelingen nog verder uitgebreid, omdat de gebruikte apparatuur steeds diverser wordt”

Regeling als een maatpak
Kasbesturing is geen eenheidsworst. Recente ontwikkelingen vragen het uiterste van de flexibiliteit van regelingen. De MultiMa 5.3 is flexibeler dan ooit, zonder daarbij de gebruiksvriendelijkheid uit het oog te verliezen. De integratie van een zogenaamde scriptcontroller naast de standaard regeling maakt dat de procesregeling zonder enig probleem kan worden uitgebreid, met als oplossing elk denkbaar scenario. Elke MultiMa is als ‘maatwerkpak’ aan te meten. Handige, symbolische en op maat gemaakte overzichten helpen de gebruiker het overzicht te bewaren.

Verbeterde schermregelingen
Het gebruik van (energie-)schermen heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Schermen worden voor verschillende doeleinden gebruikt en er zijn nieuwe voorwaarden bijgekomen, bijvoorbeeld het regelen op basis van PAR, regelen met een diafragmascherm en meerdere schermen op een dradenbed. Vanuit het nieuwe telen is ook veel aandacht voor (energie-) schermregelingen. In deze laatste versie zijn de nieuwste inzichten in kieren en begrenzingen tijdens het koelen meegenomen.

Luchtbehandelingskasten
Hoewel de term anders doet vermoeden is een luchtbehandelingskast (LBK) niet één apparaat. Iedere leverancier heeft zijn eigen unieke systeem. Ze hebben één ding gemeen: ze regelen het klimaat in de kas door te koelen, verwarmen, ontvochtigen en lucht te circuleren. De hoeveelheid functionaliteit verschilt. Joost Veenman: “De LBK is als je het goed bekijkt een complete kasregeling op zich. Soms is het de vervanging maar meestal aanvullend op de normale ventilatie en verwarming. Er komt dus heel wat kijken bij de afstemming van de regeling. Het is aan de kweker om te bepalen welke temperatuur en luchtvochtigheid hij in de kas wil. Dat is altijd al zo geweest. Door gebruik van een LBK kan dit nauwkeuriger en energie zuiniger.” Samen met klanten is deze regeling ontwikkeld en getest en wordt succesvol toegepast in diverse nieuw kasconcepten zoals de UltraClima- en de ID-kas.

Aansluiten intelligente apparatuur met (Mod-)bussen
Apparatuur wordt steeds vaker uitgerust met slimme besturingssystemen. Denk daarbij aan WKK’s, ventilatoren, luchtkleppen en belichtingsarmaturen. Apparatuur wordt digitaal en via (Mod-) busprotocollen aangesproken. De MultiMa was al uitgerust met standaard Modbus ondersteuning voor de meest gebruikte ventilatoren. In de nieuwe versie bestaat de mogelijkheid om elk willekeurig (Mod-)bus apparaat te definiëren via ‘autonome registers’ waarbij de juiste registers of variabelen gedefinieerd worden. Dit zijn de uitlezingen en instellingen van het apparaat. Op deze wijze kan de procesregeling de apparatuur directer aanspreken en nauwkeuriger sturen. Het systeem kan meer informatie ophalen over bijvoorbeeld verbruik, alarmen en statussen. Door het aanmaken van overzichten, tabellen en grafieken van deze extra informatie worden uitlezingen binnen Synopta gemaakt. Dit geeft de gebruiker volledig inzicht in de werking.

Synopta 3
MultiMa 5.3 wordt bediend met een nieuwe en sterk verbeterde versie van de userinterface: Synopta 3. Naast een nieuwe frisse look biedt het extra functionaliteit. Zo zijn er de zogenaamde ‘categorie’ grafieken en tabellen. Hiermee kan de gebruiker met slechts een enkele tabel of grafiek de gemeten en berekende waarden van alle afdelingen bekijken. Het beperkt het aantal te maken grafieken en tabellen enorm en zorgt automatisch voor meer uniformiteit van opmaak. De kleur en gekozen lijndikte van de betreffende variabelen blijft namelijk steeds gelijk.

Kascomplexen worden steeds groter en hebben meer mensen in dienst. De functie voor user management en voor medewerkers die toegang moeten hebben tot de kas is sterk uitgebreid. Het toekennen van verschillende rechten aan verschillende gebruikersgroepen is toegevoegd. Zo kan bijvoorbeeld de ene gebruiker slechts kijken terwijl een andere een bepaalde afdeling mag bedienen. Ook is er voor elke gebruiker een bediening mogelijk in zijn of haar eigen taal.

Nieuwste versie MultiMa?
Bent u als teler geïnteresseerd in de nieuwe mogelijkheden? Afhankelijk van uw systeem is een update of een upgrade mogelijk. Wilt u jaarlijks gebruik maken van de extra mogelijkheden van MultiMa, dan bieden wij een onderhoudscontract aan, waarmee u altijd verzekerd bent van nieuwste software Neemt u in dat geval dan contact met ons op.

Upcoming events

BEURZEN

2018

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem

Shouguang Veg. Expo
20-22 maart
Shouguang, China

MJBizConNEXT US
9-11 May 2018, Booth #1342
Ernest N. Morial Convention Center, New Orleans, LA
US

Hortiflorexpo IPM
9-12 mei
Beijing, China

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI

Cultivate '18
14-17 juli
Columbus, OH, USA

Canadian Greenhouse Conference
3+4 oktober
Niagra Falls, Canada

Expo AgroAlimentaria
13-16 november
Irapuato Mexico