HortiMaX en Duurzaamheid

Duurzaamheid en duurzame ontwikkeling zijn de afgelopen twintig jaar gevestigde begrippen geworden. Voor allerhande activiteiten en producten zijn duurzame varianten ontstaan. Dit varieert van de aankoop van ecologisch verantwoord voedsel, duurzaam hout (FSC) en fair-trade koffie met Max Havelaar-keurmerk, tot duurzaam bouwen en klussen, en van duurzaam beleggen en duurzaam bankieren tot duurzame energie en duurzame glastuinbouw.

Duurzaamheid is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987.Duurzaamheid gaat over de schaarste van de hulpbronnen waarmee welvaart wordt voortgebracht, zowel nu als in de toekomst.

De oppervlakte van de aarde is eindig; grondstoffen kunnen op raken; en de opnamecapaciteit van de atmosfeer en onze natuurlijke omgeving kent haar grenzen. De grootste ‘zorgen voor morgen’ zijn dan ook de klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit en het op raken van grondstoffen. In de Nederlandse natuur is op het land nog maar 15% van het oorspronkelijke aantal soorten dieren en planten over. Ook in de rest van de wereld staat de nog aanwezige biodiversiteit zwaar onder druk, vooral als gevolg van de landbouw. Voor mondiale duurzaamheid is een verhoging van de landbouwproductiviteit nodig. Verhoging van de landbouwproductiviteit is gunstig voor het armoede- en voedselvraagstuk en voor de biodiversiteit.

Als toeleverancier aan de professionele tuinbouw heeft HortiMaX directe invloed op duurzaamheid en duurzame ontwikkeling. De slimme en gebruikersvriendelijke oplossingen die HortiMaX ontwikkelt geven nu en in de toekomst een technologische invulling aan de duurzaamheid doelen die wereldwijd gesteld worden. De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven vormen samen het Platform Duurzame Glastuinbouw. De partners, het ministerie van ELI, VROM, V&W, glastuinbouwbedrijfsleven, IPO, VNG, UVW en de SNM, streven in de Platform naar een samenhangende aanpak van duurzaamheid voor de sector. De koers en de richting van de activiteiten zijn opgenomen in de duurzaamheidsagenda. HortiMaX deelt de visie van het platform en werkt vooral aan de doelen die gesteld zijn in de thema’s energie & klimaat en water. Deze doelen sluiten aan bij het streven van de tuinders om de kostprijs van hun product te verlagen door te besparen op energie, CO2, water en meststoffen.

Klik hier om de PDF met de volledige tekst te downloaden.
 

Upcoming events

BEURZEN

2018

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem

Shouguang Veg. Expo
20-22 maart
Shouguang, China

MJBizConNEXT US
9-11 May 2018, Booth #1342
Ernest N. Morial Convention Center, New Orleans, LA
US

Hortiflorexpo IPM
9-12 mei
Beijing, China

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI

Cultivate '18
14-17 juli
Columbus, OH, USA

Canadian Greenhouse Conference
3+4 oktober
Niagra Falls, Canada

Expo AgroAlimentaria
13-16 november
Irapuato Mexico