Slimme adaptieve techniek optimaliseert Chinese tuinbouw

De traditionele Chinese muurkas is een onverwarmde kas waarin met een minimale klimaatregeling wordt geteeld. In China staat een miljoen hectare van dit type solarkas. Alle reden om in een 'Nederlandse’ solarkas in Bleiswijk onderzoek naar verbetering te doen.

FertiMiX-Go!

Ridder-HortiMaX neemt deel aan het onderzoek om te laten zien hoe bestaande kennis en techniek kan worden aangepast op lokale situaties.  Zo wordt het gewas in de onderzoekskas geïrrigeerd met een HortiMaX FertiMiX-Go! irrigatiesysteem. Deze betaalbare mengbakunit is zeer interessant voor gebruik in een solarkas omdat de capaciteit en eenvoud van het systeem volledig aansluit op de behoeften en het kennisniveau van de Chinese tuinbouw. De FertiMiX-Go! is voorzien van de veelzijdige HortiMaX-Go! entry-level tuinbouwcomputer met intuïtieve touchscreen bediening.

Ridder Polydrive

Daarnaast wordt de scherminstallatie en het ventilatiesysteem van de kas aangestuurd met een Ridder Polydrive aandrijving. Deze lichtgewicht motoren zijn door Ridder speciaal ontwikkeld voor toepassing in plastic kassen. De aandrijving is eenvoudig in installatie, bestand tegen extreme weersinvloeden en passen binnen het budget van een low-tech installatie.

Referentieteelt

Afgelopen jaar is er gestart met de eerste teelten in de Chinese solarkas. Als onderdeel van het onderzoeksproject is er ook gelijktijdig gestart met een referentieteelt in een solarkas in Shouguang, een grote stad in de Chinese tuinbouwprovincie Shandong.

De gewassen in de beide kassen wordt gevolgd door medewerkers van Delphy, een Nederlands voorlichtings- en consultancybedrijf met hoofdvestiging Bleiswijk, en kantoren in het buitenland, waaronder China. De wekelijkse gegevens over gewasontwikkeling en productie in beide kassen worden door Wageningen UR verwerkt en vergeleken.

Eerste resultaten

Na een klein jaar onderzoek is nu al is duidelijk dat er in China forse verbeteringen in de productie kunnen worden gerealiseerd door een zorgvuldiger planning van de teelt (zaaimoment, plantmoment, gewasverzorging) en door de toepassing van wit, in plaats van zwart bodem-afdek folie.

Het zijn de eerste resultaten van dit project dat is voortgekomen uit het Partners for International Business project, een samenwerkingen tussen Wageningen UR en een aantal Nederlandse tuinbouw toeleveranciers.  Het project wordt tevens ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

Upcoming events

BEURZEN

2018

SIVAL 
16-18 januari
Angers, France

IPM Essen
23-26 januari
Essen, Germany

Fruit Logistica
7-9 februari
Berlin, Germany

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem, The Netherlands

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI, The Netherlands