Succesvolle themamiddag over verplichte waterzuivering

Met de HortiMaX CleanLite is HortiMaX de vierde gecertificeerde oplossing voor het zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen uit lozingswater. Maar de markt lijkt nog niet zo snel een keuze te maken. Met een aantal externe sprekers werd voor dealers op 30 maart een speciale themamiddag voor waterzuivering georganiseerd.

Juiste informatie voor verplichte waterzuivering
Wij zien dat de markt een afwachtende houding aan neemt op gebied van waterzuivering. Dat is dan ook de reden geweest om al vroeg in het jaar aandacht aan dit onderwerp te besteden. Op donderdag 30 maart mochten wij een groep van circa 50 dealers, verdeeld over zowel commerciele als technische mensen, welkom heten bij ons op kantoor in Maasdijk. Dealers komen dagelijks bij diverse telers die worstelen met dit onderwerp. Doel van de themamiddag was om iedere dealer te voorzien van voldoende informatie, zodat zij telers kunnen ondersteunen bij het maken van de beste keuze.

Handhaving op waterzuivering
Eén van de sprekers tijdens de themamiddag was Wim van der Vlis, toezichthouder Milieu van de omgevingsdienst Haaglanden. Wim van der Vlis: “Duidelijk is dat er volgend jaar al serieuze controles uitgevoerd worden op de kwaliteit van het oppervlakte. Bij een aangetoonde overtreding gaan we over tot handhaving. De procedure draait meestal uit op een last onder dwangsom. Dat gaat flink in de papieren lopen. Bij controles wordt enerzijds op het teeltbedrijf gekeken en anderzijds vinden metingen plaats in het oppervlaktewater. Onvolkomenheden worden zo eenvoudig opgespoord.”

Bijdrage vanuit de WUR
Een andere externe spreker was Jim van Ruijven, onderzoeker Water en Emissies bij Wageningen UR. Volgens van Ruijven is de wet een reactie op veel te hoge concentraties en normoverstijgingen in het oppervlaktewater. Per 1 januari 2018 moet drainwater (overtollig gietwater), drainagewater en spoelwater van filters eerst gezuiverd worden alvorens het te mogen lozen. Jim van Ruijven is vanaf het begin nauw betrokken bij de certificering van individuele zuiveringsinstallaties. Naast individuele oplossingen bestaan ook mogelijkheden voor collectieve zuivering. Wat dan de officiële termijn wordt, wordt in juli dit jaar bekend. Uit de discussies bleek dat oplossingen voor collectieve zuivering hoger zullen uitvallen dan kosten voor individuele oplossingen.

Commerciele en technische ins- en outs
Namens HortiMaX was het Jerre de Blok, productmanager Water Treatment die de aanwezigen lang het "wat, waarom en hoe" van de ontwikkeling van de CleanLite meenam. Hoe zorgt de CleanLite er voor dat het lozingswater gezuiverd wordt van gewasbeschermingsmiddelen? Uit enkele voorbeeld berekeningen bleek tevens dat de CleanLite dit op een zeer betaalbare en efficiënte manier doet.
De achtergrond van Jerre in biologie en ervaring in de tuinbouw met praktijkonderzoek (gewasbescherming) en automatisering, kwam bij de ontwikkeling van de CleanLite goed van pas.

Meer weten over de CleanLite?
Klik hier of neem contact op met:
René van der Stam
+31 6 51 64 90 38
Mailen kan ook: sales@hortimax.com

Upcoming events

BEURZEN

2018

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem

Shouguang Veg. Expo
20-22 maart
Shouguang, China

MJBizConNEXT US
9-11 May 2018, Booth #1342
Ernest N. Morial Convention Center, New Orleans, LA
US

Hortiflorexpo IPM
9-12 mei
Beijing, China

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI

Cultivate '18
14-17 juli
Columbus, OH, USA

Canadian Greenhouse Conference
3+4 oktober
Niagra Falls, Canada

Expo AgroAlimentaria
13-16 november
Irapuato Mexico