Introductie HortiMaX CleanLite voor efficiënte zuivering van lozingswater

Per 1 januari 2018 geldt een algemene verplichte zuivering van restwaterstromen. Voor toepassing van enkele gewasbeschermingsmiddelen geldt deze verplichting al eerder. Een zuiveringsinstallatie moet gewasbeschermingsmiddelen met minimaal 95% verwijderen uit het lozingswater. Voor dit doel heeft HortiMaX de CleanLite ontwikkeld. 22 December werd de HortiMaX CleanLite voorzien van het certificaat ‘erkende installatie’.

BZG-lijst
De Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw werkt aan duidelijkheid rondom de wettelijke vereisten waaraan technische zuiveringsinstallaties moeten voldoen. Leveranciers van oplossingen moeten hun technische apparatuur laten beoordelen via een protocol. Indien de installatie voldoet dan wordt de installatie geplaatst op de BZG-lijst zuiveringsinstallaties glastuinbouw. 22 December werd de HortiMaX-CleanLite van het predicaat ‘erkende installatie’ voorzien. De BZG-lijst is hier te vinden.

Meest efficiënte methode
In 2014 deed Wageningen UR glastuinbouw al onderzoek naar verschillende methodes om restanten van gewasbeschermingsmiddelen uit het lozingswater te halen. De HortiMaX oplossing met lage druk UV in combinatie met waterstofperoxide bleek toen al de meeste efficiënte zuiveringsmethode. Op basis van de aangescherpte wetgeving - 95% zuivering in plaats van 85% - deed HortiMaX in samenwerking met Van Remmen UV het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek naar de meest efficiënte toepassing van deze techniek. De nieuwe HortiMaX CleanLite is hiervan het resultaat.

Betaalbaar water zuiveren
Voor telers die op zoek zijn naar een individuele oplossing voor het zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen is de HortiMaX CleanLite een betaalbare oplossing. De zuiveringsinstallatie kan eenvoudig in iedere situatie ingepast worden. De HortiMaX CleanLite wordt geleverd via HortiMaX dealers en is beschikbaar met oplopende capaciteit vanaf 10 m3 per dag. Voor meer informatie over de HortiMaX CleanLite kunt u contact opnemen met René van der Stam (contactgevens hieronder).

E-mail: rvdstam@hortimax.com
Mobiele nr.: 06 51649038

 

 

 

Upcoming events

BEURZEN

2018

SIVAL 
16-18 januari
Angers, France

IPM Essen
23-26 januari
Essen, Germany

Fruit Logistica
7-9 februari
Berlin, Germany

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem, The Netherlands

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI, The Netherlands