Joep van den Bosch, Ridder-HortiMaX: ‘Nog meer kunstmatige intelligentie’

“De visie van Ridder-HortiMaX op tuinbouwautomatisering is eenvoudig samen te vatten in drie woorden: functionaliteit, flexibiliteit en betaalbaarheid. Wij richten ons hierbij op de groente-, fruit- en sierteeltkwekers wereldwijd van hightech tot lowtech, van zeer ervaren Nederlandse telers tot beginnende Chinese telers. Onze organisatie is erop ingericht om ieder van onze wereldwijde klanten de best passende oplossing te leveren voor een betaalbare prijs. Er is dus niet één oplossing voor een probleem of een specifieke klant.” 


 
Doorontwikkeling
“De accenten in de tuinbouwautomatisering liggen op twee terreinen. Ten eerste blijft HortiMaX veel tijd en geld investeren in de doorontwikkeling van de bestaande hightech-systemen. Het afgelopen jaar is bijvoorbeeld het nieuwe MultiMa 2015 systeem geïntroduceerd, waarmee kwekers de flexibiliteit krijgen om zelf regelingen te ontwerpen en bouwen. Hiermee kunnen ze zelfstandig of samen met een teeltadviseurs snel aanpassingen maken in de klimaatregeling. Ook is dit jaar de VitaLite UV waterontsmetter geheel vernieuwd. Met deze technologie worden de kosten per m3 ontsmetwater significant verlaagd. Bij Productive 2015, ons arbeidsmanagementsysteem, hebben we een iPad-applicatie ontwikkeld waarmee de kweker op ieder moment en op iedere plek de laatste actuele informatie tot zijn beschikking heeft. En tot slot zijn we bezig met een uitrol van de nieuwe generatie van onze Synopta software.”

“HortiMaX richt zich daarnaast specifiek op de vervangingsmarkt in tuinbouwautomatisering. Er draaien nog veel tuinbouwcomputers van twintig tot dertig jaar oud op bestaande bedrijven. Naast zorgen over de bedrijfszekerheid van deze systemen, profiteren de telers ook niet van de nieuwste mogelijkheden op bediening en regeling. Toen wij eind 2012 de HortiMaX CX500 introduceerden wisten wij nog niet dat dit een ‘hit’ zou zijn op deze vervangingsmarkt. Aanvankelijk was het systeem bedoeld voor de exportmarkt. Het nieuwe van dit systeem en de enorme flexibiliteit in combinatie met een aantrekkelijke prijs, zorgen voor veel vraag.”

Teler wordt teeltstrateeg
“De afgelopen jaren is veel aandacht geweest voor energiezuinig, duurzaam en gesloten telen. Deze ontwikkelingen zullen zich onverminderd voortzetten. Mooie voorbeelden zijn de brede toepassing van aardwarmte. Ik verwacht ook nog veel ontwikkeling in de ontsmetting en reiniging van recirculatiewater om lozen op het riool verder te voorkomen. Dit kunnen individuele systemen zijn bij telers, maar ook hele tuinbouwgebieden kunnen hierin samenwerken. Ook het ‘gesloten’ telen zal zich verder voortzetten. De ontwikkeling van onze automatiseringsoplossingen zal de komende jaren twee tegenovergestelde kanten op gaan. Voor onze hightech klanten verwacht ik meer kunstmatige intelligentie en plantsensoren te kunnen toevoegen aan onze systemen. De teler wordt daarmee meer de teeltstrateeg en toezichthouder op het teeltproces en zal niet langer meer dagelijks allerlei instellingen aan het wijzigen zijn. Met onze software bieden wij ook nog eens de mogelijkheid om alle technologie componenten in de kas integraal te monitoren en te bedienen. Ook die behoefte neemt steeds meer toe.”

Upcoming events

BEURZEN

2018

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem

Shouguang Veg. Expo
20-22 maart
Shouguang, China

MJBizConNEXT US
9-11 May 2018, Booth #1342
Ernest N. Morial Convention Center, New Orleans, LA
US

Hortiflorexpo IPM
9-12 mei
Beijing, China

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI

Cultivate '18
14-17 juli
Columbus, OH, USA

Canadian Greenhouse Conference
3+4 oktober
Niagra Falls, Canada

Expo AgroAlimentaria
13-16 november
Irapuato Mexico