Een nadere blik op ProDrain: Uw productie verhogen? Stuur op basis van het gewas.

Telers hebben altijd geleerd dat het beste productieresultaat wordt bereikt door een optimaal kasklimaat. Dit lijkt logisch, en tot nu toe hebben de meeste telers hun teelt vanuit zo'n 'klimaatperspectief' geregeld. Maar wist u dat deze aanpak tegenwoordig niet langer de meest effectieve oplossing is? Moderne technologie stelt de teler in staat directe feedback van het gewas te krijgen en zo de teeltstrategie te optimaliseren op basis van extra factoren. Door te sturen op basis van het gewas kunnen telers nog betere resultaten bereiken en nog efficiënter telen.
 
In de komende weken zullen we een nadere blik op de plantgerichte teeltaanpak werpen. In een speciale reeks artikelen van HortiMaX zal Product Manager Joost Veenman dieper ingaan op het sturen van het gewas met het ProDrain-systeem. "De sleutel tot maximale productie is het bepalen van de exacte behoeften van de plant," aldus Joost in deel 1 van de reeks.

Om het beste teeltresultaat te bereiken streven commerciële telers naar een zo optimaal mogelijk kasklimaat voor de plant. Maar een optimaal klimaat en voldoende water zijn niet altijd genoeg om de plant goed te laten gedijen. Twee factoren zijn van essentieel belang in het bereiken van maximale productie: plantverdamping en fotosynthese (CO2-fixatie). Veel telers noemen dit de plantactiviteit.

Om fotosynthese te optimaliseren streven telers ernaar om de temperatuur, licht en CO2 in de kas ten alle tijden op het ideale niveau te regelen. Hiervoor moeten deze factoren continu gemeten en gevolgd worden. Het enige probleem is dat het lastig kan zijn om de reactie van de plant te bepalen. Essentieel om te weten is het watertransport door de plant. Water vervoert voedingsstoffen door de plant en stelt de plant in staat zichzelf te koelen door middel van verdamping (een proces dat ook wel transpiratie wordt genoemd). Als de plant meer water verdampt dan er door de wortels opgenomen wordt, dan kunnen de huidmondjes van de plant sluiten (of minder ver openen) en komt de groei vrijwel tot stilstand.

Het is niet verrassend dat telers zeer geïnteresseerd zijn in de werkelijke wateropname en verdampingssnelheid van de plant. Wat niet veel telers echter weten is dat het nu al geruime tijd mogelijk is om deze belangrijke factoren inzichtelijk te maken. Een uniek systeem, HortiMaX ProDrain, meet in real-time de exacte hoeveelheid water die de plant opneemt en afgeeft. In 2006 werden de eerste ProDrain-systemen in bedrijf genomen, en nu wordt het systeem over de hele wereld gebruikt voor een breed scala aan gewassen, zoals tomaten, komkommers, paprika's, aardbeien en rozen. ProDrain is uitgegroeid tot een gevestigd product onder telers, en is niet langer alleen een hulpmiddel voor ontwikkelaars en onderzoekers.

 

Hoe werkt ProDrain?
HortiMaX ProDrain is een systeem dat voortdurend het gewicht van de watergift, het drainwater, desubstraatmat en de planten weegt (dit laatste in geval hangende gewassen). Het systeem geeft inzicht in alle schommelingen in gewicht. Doordat er elke seconde metingen worden verricht kan het systeem de geringste verandering in gewicht waarnemen en bepalen wat er met de watergift is gebeurd. Is het water in de mat gebleven hebben de planten het water opgenomen of is het weggestroomd als drainwater? Wanneer het water niet meer in de mat of bij de drain gemeten wordt en ook de planten niet zwaarder geworden zijn , dan moet het water wel verdampt zijn in de lucht.
 
Het systeem is ook in staat grotere veranderingen in gewicht veroorzaakt door oogsten of onderhoudswerkzaamheden te herkennen en uit de data te filteren. Hierdoor ontstaat een continue gesloten lus aan informatie, waarmee het systeem in real-time de verdampingssnelheid van de plant kan bepalen. Naast het meten van de verdamping en wateropname kan ProDrain zelfs de groeisnelheid van hangende planten bepalen. ProDrain kan de groeisnelheid zowel als een real-time waarde in g/m²/uur tonen, of als een cumulatieve waarde over de hele dag in kg/m² weergeven. In tegenstelling tot vergelijkbare systemen die alleen een enkele plant meten geeft ProDrain inzicht in een teeltoppervlakte van maximaal 8 m². Dit geeft de teler een representatief beeld van het hele gewas.

Toenemende belangstelling voor gewasverdamping
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat gewasverdamping het energieverbruik in de kas aanzienlijk kan verlagen. Om gewasverdamping veilig en effectief te verlagen is het echter belangrijk om de verdampingssnelheid in real-time te kunnen meten.

 
Verdamping, groei en straling. Duidelijk te zien: verdamping volgt het stralingsniveau, maar groei is een ander proces.

Geheel geautomatiseerde watergift op basis van wateropname
De gewenste hoeveelheid water in het substraat kan worden weergegeven als het vochtgehalte van 0-100%. Het probleem is dat water wordt gegeven in volume (bijvoorbeeld in liters) in plaats van in procenten. Door het verzadigingsniveau in kg/m² te bepalen is het mogelijk om de gewenste mate van verzadiging (of onderverzadiging) in te stellen, en de watergift op deze waarde te regelen. Op deze manier kan de regelaar de watergift precies afstemmen op de behoeften van de plant. Dit zorgt ervoor dat het vochtgehalte van het substraat nooit onder het ingestelde minimum niveau kan zakken. De meeste ProDrain-gebruikers geven de voorkeur aan ProDrain als start-voorwaarde voor de watergift, gezien het het enige systeem is dat rekening houdt met de werkelijke wateropname van de plant en de hele dag door (dus ook s’ nachts) gebruikt kan worden.

Meer informatie?
Binnenkort verschijnt deel twee van dit artikel op hortimax.nl. Voor meer informatie over ProDrain kunt u ook contact opnemen met Joost Veenman:

Joost Veenman
Product Manager
jveenman@hortimax.com

Klik hier voor de leaflet van HortiMaX ProDrain

Upcoming events

BEURZEN

2018

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem

Shouguang Veg. Expo
20-22 maart
Shouguang, China

MJBizConNEXT US
9-11 May 2018, Booth #1342
Ernest N. Morial Convention Center, New Orleans, LA
US

Hortiflorexpo IPM
9-12 mei
Beijing, China

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI

Cultivate '18
14-17 juli
Columbus, OH, USA

Canadian Greenhouse Conference
3+4 oktober
Niagra Falls, Canada

Expo AgroAlimentaria
13-16 november
Irapuato Mexico