Frans project Serres de la Piogerie in bedrijf

Mooi nieuws uit Frankrijk! In mei legde onze Franse collega’s samen met dealer Divatec de laatste hand aan een totaaloplossing bij het gerenommeerde familiebedrijf Serres de la Piogerie. Het project bestond uit de levering en installatie van de MultiMa 2015 procescomputer met Synopta 4 bediening, een Vitalite ontsmettingsunit, twee ProDrain sets en een zeer uitgebreid Productive systeem met maar liefst 70 MiniMaX handheld invoerterminals (zie foto).   


 
Serres de la Piogerie is een echt familiebedrijf dat met dagelijkse passie wordt gerund door drie zusters: Anne-Claire Goyer, Marie Serré en Pauline Retière. Deze drie zusters namen geleidelijk het bedrijf over van hun vader Jean-Paul, die zijn vader had opgevolgd. Het volstaat te zeggen dat de drie jonge vrouwen opgroeide in de tuinbouw. Anne-Claire: ‘Dit bedrijf zit sinds de jaren zestig in de familie. Onze vader gaf ons passie voor dit werk en het bedrijf.’

In 1993 specialiseerde Serres de la Piogerie zich in de teelt van tomaten. Het kasbedrijf heeft een teeltoppervlakte van 9 hectare en produceert jaarlijks zo’n  4.000 ton aan tomaten. Het bedrijf is ook erg milieubewust. Zo gebruiken ze geen chemische bestrijdingsmiddelen en bestuiven zij de tomaatplanten met hommels. Ook wekken ze hun eigen elektriciteit op door middel van WKK’s. Inmiddels staan er al drie op het bedrijf.

Real-time inzicht om juiste beslissingen te kunnen nemen zonder dat de invoer door medewerkers te complex wordt, dat  is wat Anne Claire belangrijk vindt. Anne Claire is verantwoordelijk voor arbeidsplanning en algemeen management van het bedrijf.

Om productie te verhogen en kosten te verlagen heeft Serres de la Piogerie gekozen voor HortiMaX als hofleverancier. Veel nieuwe of aankomende producten worden hier al ingezet. Synopta 4 in combinatie met MultiMa 2015 geeft de ultieme flexibiliteit om het systeem naar eigen behoeften in te richten.  Zo kunnen gebruikers zelf variabelen en invloeden aanmaken in de software.  Ook zijn alle processen haarfijn bij te houden door middel van overzichtelijke tabellen en grafieken.

Om de waterzijdige processen te beheersen maakt het bedrijf nu gebruik van een VitaLite ontsmettingsunit en twee ProDrain sets. Door de ontsmetting en het hergebruik van drainwater bespaart het bedrijf aanzienlijk op meststoffen en water. Dit bespaart niet alleen kosten maar komt ook het milieu ten goede. ProDrain meet continu het gewicht van substraat en planten en geeft zo een zeer betrouwbaar beeld van het watergehalte van substraat, de hoeveelheid drainwater en de toestand van het gewas. Op basis van deze informatie kan de watergift goed worden geautomatiseerd.

Om de arbeidsprocessen te beheersen maakt Anne Claire gebruik van HortiMaX Productive. Ze heeft al verschillende arbeidsregistratiesystemen uitgeprobeerd maar is pas echt enthousiast over de flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid van onze HortiMaX oplossing. Om de invoer voor medewerkers eenvoudig te houden is gekozen voor de MiniMaX mobiele terminal. Medewerkers scannen activiteiten, paden en karren. In de gehele kas is een draadloos netwerk aangelegd om real-time presentaties te tonen en de  voortgang in de kas bij te houden. Ook de toegangscontrole tot het bedrijf of bepaalde kantoren wordt centraal geregeld vanuit HortiMaX Productive. Voor medewerkers/medewerkersgroepen kan eenvoudig worden bepaald wanneer tot welke ruimte toegang wordt gegeven. Centraal beheer van medewerkergegevens vergroot niet alleen de efficiency maar verminderd ook de kans op invoerfouten.
 
In de schuur zijn twee systemen verantwoordelijk voor het wegen en afstapelen van de dozen. Het weegresultaat wordt bij de medewerker en locatie opgeslagen. Oogstmedewerkers krijgen direct te zien wat hun prestaties zijn door het tonen van de kilogram per uur op de MiniMaX terminal.

Als weegsysteem in de verpakkingshal is gekozen voor MARCO. Om de weegprestaties inzichtelijk te maken heef HortiMaX speciaal voor Serres de la Piogerie een koppeling gerealiseerd. Hierdoor kunnen ook de sorteerresultaten (ondergewicht, correct gewicht en bovengewicht) in de HortiMaX Productive software worden geanalyseerd. Wel zo gemakkelijk! 
Boven de MiniMaX laadstations pronkt een groot televisiescherm waarop ‘Productive Insight’ actief is. Met deze module kunnen klantspecifieke presentaties worden getoond. In de presentaties kunnen real-time overzichten en grafieken worden afgewisseld met een planning of andere documenten zoals voorschriften voor voedselveiligheid. De medewerkers zien iedere ochtend en pauze de presentatie zodat effectief met de medewerkers kan worden gecommuniceerd. Wanneer het personeelsbestand groeit, is duidelijke en eenduidige communicatie van belang om de doelstellingen te behalen.

Voor de Franse markt is door HortiMaX de ISAPAYE module ontwikkeld om aansluiting te krijgen bij dit veel gebruikte verloningssyteem. Met deze module worden gewerkte uren, verlofdagen, etc. eenvoudig in ISAPAYE geïmporteerd. De loonstrookjes van medewerkers kunnen afgedrukt worden of digitaal verzonden worden.

Op dit moment werkt HortiMaX is nauwe samenwerking met Anne Claire aan de ontwikkeling van een planningsmodule, toegespitst op de wensen en behoeften van de Franse tuinbouw. HortiMaX Productive wordt zo steeds meer een geïntegreerde en  onmisbare oplossing. Gezamenlijk met de klant de specifieke wensen invullen, dat is hoe HortiMaX zich onderscheidt.

Upcoming events

BEURZEN

2018

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem

Shouguang Veg. Expo
20-22 maart
Shouguang, China

MJBizConNEXT US
9-11 May 2018, Booth #1342
Ernest N. Morial Convention Center, New Orleans, LA
US

Hortiflorexpo IPM
9-12 mei
Beijing, China

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI

Cultivate '18
14-17 juli
Columbus, OH, USA

Canadian Greenhouse Conference
3+4 oktober
Niagra Falls, Canada

Expo AgroAlimentaria
13-16 november
Irapuato Mexico