"Het hele jaar rond energie-efficiënt irissen telen op water met de Clima 500 van HortiMaX."

Het hele jaar rond met de Clima 500 van HortiMaX energieefficiënt irissen telen op water
De bedrijfsresultaten van glastuinders worden op dit moment sterk beïnvloed door de stijgende  energieprijzen van fossiele brandstoffen. Alternatieve energiesystemen die gebruik maken van duurzame bronnen verkeren nog in een experimenteel stadium. Een demonstratieproject bij de firma Boos (iristeelt) test een innovatief klimaatbeheersysteem in combinatie met een duurzaam energieopwekkingsysteem (systeem  Sixways BV).

Conventionele klimaatsystemen voor het verwarmen van kassen in koude periodes zijn gebaseerd op traditionele vormen van energieopwekking, met elektriciteit en gas. ’s Zomers wordt het grote overschot aan warmte geloosd door middel van een ventilatiesysteem dat warme lucht via openstaande dakramen afdrijft. Op hete zomerse dagen werkt dit systeem met volledig openstaande ramen onvoldoende. Dan stijgt de temperatuur in de kassen vaak zo ver dat de productie achteruitgaat en de kans op ziektes toeneemt.

Door klimatologische veranderingen zal de gemiddelde temperatuur in ons land stijgen. Hierdoor wordt koeling in de glastuinbouw - naast verwarming - steeds belangrijker. Bovendien verwachten wetenschappers dat de temperatuur meer zal gaan fluctueren. Deze omstandigheden samen maken het wenselijk een innovatief klimaatsysteem te ontwikkelen dat kan koelen en verwarmen, en dat daarbij de temperatuur het gehele jaar door in balans kan houden in de koel-, kweek-, snoei-, groei- en sorteercompartimenten van een kas, onafhankelijk van elkaar. Adviesbureau Sixways B.V. heeft hiervoor een concept ontwikkeld.

In de zomer wordt het warmteoverschot uit de kassen weggekoeld met behulp van een grondwatersysteem van ca 12 graden Celcius en met een temperatuur van maximaal 25 graden Celsius opgeslagen in een diepere bodemlaag (aquifer). Deze warmte wordt in de winterperiode opgepompt en met een warmtepomp op een stooklijn van 30-40 graden Celsius gebracht, waarna de warmte in de verschillende compartimenten wordt verspreid via luchtcirculatie, vloerverwarming en een buizennetwerk op teelthoogte.

Sinds 1989 werkt de tuinder M. Boos uit Wervershoof aan een duurzame teelmethodiek die de bezettingsgraad en de continuïteit van zijn bedrijf vergroot. Met behulp van de Clima 500 van HortiMaX kan hij nu nu het hele jaar door irissen op water telen, in plaats van seizoensgebonden in de volle grond. Niet alleen levert dit een hogere kwaliteit irissen op, maar doordat het klimaat op kunstmatige wijze stabiel kan worden geregeld, hoeven er ook nauwelijks nog bestrijdingsmiddelen te worden gebruikt.

Upcoming events

BEURZEN

2018

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem

Shouguang Veg. Expo
20-22 maart
Shouguang, China

MJBizConNEXT US
9-11 May 2018, Booth #1342
Ernest N. Morial Convention Center, New Orleans, LA
US

Hortiflorexpo IPM
9-12 mei
Beijing, China

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI

Cultivate '18
14-17 juli
Columbus, OH, USA

Canadian Greenhouse Conference
3+4 oktober
Niagra Falls, Canada

Expo AgroAlimentaria
13-16 november
Irapuato Mexico