"Eenvoudiger dan gedacht: Regelen op Planttemperatuur."

Sinds vorig jaar april heeft komkommerkweker Pleun Struijk in al zijn afdelingen planttemperatuur-meters laten plaatsen. Met de PT-meters wilde Pleun meer grip krijgen op te hoge temperaturen in de zomer en energie besparen in voorjaar en winter. Aangezien nog maar weinig collega’s volledig automatisch sturen op basis van planttemperatuur was het nog niet zeker of de gestelde doelen ook gerealiseerd konden worden. Nu, een jaar later, is alles duidelijk en bepaalt de planttemperatuur voor 50% het klimaat.

Virtuele temperatuur
In de Clima 500 kan geregeld worden met een zogenaamde ‘virtuele temperatuur’. Dit is een door de kweker in te stellen verhouding tussen meerdere meetboxen en/of een plant-temperatuurmeter. In de verschillende regelingen maakt Pleun nu gebruik van deze virtuele temperatuur in plaats van slechts één meetbox. Pleun Struijk: “Na installatie van de PT-meters regelde ik eerst op basis van 20% planttemperatuur en 80% kaslucht temperatuur. Ondanks dat het niet echt heel warm is geweest de afgelopen zomer, merkte ik duidelijk dat de regeling beter anticipeerde op een te hoge planttemperatuur.” 
Door de planttemperatuurmeting en de regeling daarmee houdt Pleun zijn gewas vitaler. Dit omdat een snelle veroudering van het blad veroorzaakt door te hoge planttemperaturen niet meer optreedt.
“Ik stelde in om de planten niet warmer te laten worden dan 30 ºC. Hierdoor werden zowel de luchtramen als de bevochtigings-installatie sneller ingeschakeld zodra de planttemperatuur te hoog dreigde te worden. Ook werd het scherm meer gebruikt.”

Instralingsverhoging
De traditionele regeling met lichtverhogingen is gebaseerd op het idee dat de plant een hogere stofwisseling heeft bij meer instraling. Meer licht betekent normaal meer fotosynthese. Het betekent echter ook dat de planttemperatuur omhoog gaat en daarmee de ademhaling en de afbraak van suikers. De productie van de plant hangt dus niet alleen af van de aanmaak, maar ook van de afbraak van suikers, de zogenaamde netto fotosynthese. Door in de regeling ook rekening te houden met de hogere afbraak van suikers bij een hogere planttemperatuur kan een hogere netto fotosynthese worden gerealiseerd. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat ook de instellingen van de lichtverhoging nader bekeken moeten worden.

Stoken op behoefte
De laatste jaren is het gebruik van een minimum buis sterk terug gebracht. Steeds meer kwekers stoken inmiddels naar behoefte. Het nadeel hiervan is dat er meestal geen rekening gehouden wordt met de planttemperatuur. Als door instraling de planttemperatuur oploopt,  maar de ruimte-temperatuur nog niet, dan zal er een buis berekend worden, die voor de plant helemaal niet nodig is. Verspilde energie dus!
“Bij een hogere planttemperatuur wordt bij mij de buis automatisch teruggeregeld en is er dus echt sprake van stoken naar behoefte. Dit werkt natuurlijk naar twee kanten, want als de planten afkoelen zal er sneller een hogere buis berekend worden. Hoeveel energiebesparing er netto kan worden behaald moet nog blijken.” Aldus Pleun Struijk.

Mogelijkheden bij HortiMaX
In de Clima 500 en de MultiMa kan de planttemperatuur worden gebruikt bij de regeling. In de MultiMa kunnen in de regelingen voor verwarming, ventilatie en schermen verschillende verhoudingsgetallen voor planttemperatuur worden ingesteld. In de Clima 500 is er één verhoudingsgetal instelbaar maar dit kan voor een bepaalde regeling uit of aan gezet worden. Naast de temperatuur is de VPD (vapor pressure deficit) van de plant belangrijk. Dit is de verdampingsruimte voor de plant. In zowel Multima als Clima 500 kan de VPD worden uitgelezen.

Upcoming events

BEURZEN

2018

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem

Shouguang Veg. Expo
20-22 maart
Shouguang, China

MJBizConNEXT US
9-11 May 2018, Booth #1342
Ernest N. Morial Convention Center, New Orleans, LA
US

Hortiflorexpo IPM
9-12 mei
Beijing, China

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI

Cultivate '18
14-17 juli
Columbus, OH, USA

Canadian Greenhouse Conference
3+4 oktober
Niagra Falls, Canada

Expo AgroAlimentaria
13-16 november
Irapuato Mexico