Paul Selina (VP Applied Research, Village Farms, Texas, USA)

We gebruiken ProDrain sinds 2007. Eerst om proeven in onze Gates™ kas uit te voeren. Inmiddels zijn al onze locaties in Texas met ten minste één ProDrain-installatie uitgerust. De informatie die ProDrain ons biedt is van onschatbare waarde. We gebruiken het niet alleen voor watergiftmanagement en productieplanning maar ook om stress bij de plant te meten. ProDrain is van essentieel belang bij ons Gates concept. Zonder deze data zouden we niet de grenzen van de plant kunnen opzoeken en zelfs erg beperkt zijn in onze mogelijkheden. Nadat HortiMaX in 2009 de "ProDrain watergiftstart" voor de MultiMa introduceerde hebben we deze regeling in de Gates™ kas gebruikt. Het is nog steeds onze primaire startvoorwaarde.

De afgelopen jaren hebben we veel geleerd van de ProDrain-metingen. Zo kunnen we in real-time zien wat de verdampingsnelheid is ten opzichte van de wateropname. Als het verschil tussen de twee te groot wordt dan moeten we ingrijpen. In onze kassen in Texas kan de straling erg hoog oplopen met als gevolg een hoge verdamping bij de plant. Wanneer de omstandigheden te extreem worden en de huidmondjes van de planten sluiten, kan dit ernstige problemen veroorzaken. Met ProDrain kunnen we deze stresssituaties signaleren en voorkomen door het pad-fan systeem en/of de bevochtiging in te schakelen, of door het stralingsscherm te sluiten. Omdat we weten hoe ver we kunnen gaan, kunnen we problemen tot een minimum beperken.

Maar er is meer: met de plantmetingen kunnen we precies bijhouden wat het plantgewicht en de versgewichttoename per dag is. Op basis van deze informatie kunnen we een zeer nauwkeurige productieplanning maken, zelfs zonder alle vruchten te hoeven tellen. Ook wordt aangegeven of de productie van de planten gelijke tred houdt met de oogst.

Upcoming events

BEURZEN

2018

SIVAL 
16-18 januari
Angers, France

IPM Essen
23-26 januari
Essen, Germany

Fruit Logistica
7-9 februari
Berlin, Germany

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem, The Netherlands

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI, The Netherlands