'PowerGrow werkt perfect.'

In De Kwakel vlakbij Aalsmeer is anderhalf jaar geleden het bedrijf PowerGrow gestart. PowerGrow, lid van de Rainbow group, teelt op 12 hectare paprika's. Een van de revolutionaire nieuwe systemen die hier zijn geïnstalleerd is P-Plus met draadloze terminals voor arbeids- en oogstregistratie. 

Sem van Zijl is nu erg tevreden over de werking van de draadloze terminals. Het aantal vruchten wordt automatisch geregistreerd. De oogstmedewerker doet elke geoogste paprika in een valbuis. De vrucht wordt geteld zodra die langs de optische fotocel glijdt. De P-Plus terminal op de oogstwagen leest de fotocel uit. Een zuivere norm voor bepaling van bonus wordt teruggemeld.

Vanuit de valbuis glijdt de vrucht op een sleepdoek dat in de goot ligt. Het sleepdoek wordt naar het middenpad leeg gedraaid zodra een traliespant is geoogst. De paprika's komen daar in een goot met een lopende band terecht die ze naar de verwerkingsruimte voert.
De plaatsbepaling in de kas verloopt ook via de draadloze terminal. Als een oogstwagen het pad inrijdt wordt met RFID het padnummer gescand. Door het uitlezen van het aantal omwentelingen van een pulswiel wordt de positie in het pad bepaald. Alle gegevens worden direct naar de centrale database van P-Plus verzonden. Het scherm Kar-in-Beeld geeft grafisch de realtime positie van elke kar weer. “Toch” zegt Sem, “gebruiken we dit scherm minder dan we vooraf dachten. Je hebt gewoon zo weinig omkijken naar P-Plus dat we meestal in de kas en niet achter de computer zitten. Sinds kort hebben we ook bonusprestatiebeloning ingesteld. Hierdoor zijn onze medewerkers nu ook super gemotiveerd. Het werk is een echte competitie. Om te wennen hebben we eerst 2 weken proef gedraaid met prestatieloon en begonnen we daarna pas echt met uitbetalen.”

Upcoming events

BEURZEN

2018

HortiContact
20-22 februari
Gorinchem

Shouguang Veg. Expo
20-22 maart
Shouguang, China

MJBizConNEXT US
9-11 May 2018, Booth #1342
Ernest N. Morial Convention Center, New Orleans, LA
US

Hortiflorexpo IPM
9-12 mei
Beijing, China

GreenTech
12-14 juni
Amsterdam RAI

Cultivate '18
14-17 juli
Columbus, OH, USA

Canadian Greenhouse Conference
3+4 oktober
Niagra Falls, Canada

Expo AgroAlimentaria
13-16 november
Irapuato Mexico